Anunțuri

Ziua Internațională a Siguranței pe Internet – 5 februarie 2019

Ziua Internațională a Siguranței pe Internet – 5 februarie 2019

În anul 2019, ziua de 5 februarie marchează Ziua Internațională a Siguranței pe Internet (Safer Internet Day). Cu prilejul acestei zile, organizația Salvați Copiii a organizat conferința Internetul și sănătatea emoțională a copiilor, în cadrul căreia a fost lansat și un studiu sociologic privind utilizarea internetului de către copii. Evenimentul a avut loc în București, fiind găzduit de Hotelul Intercontinental. Conferința a reunit reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție, psihologi și experți în educație. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a fost reprezentat de doamna Secretar de Stat, Maria-Manuela Catrina.

De 16 ani, Ziua Internațională a Siguranței pe Internet se desfășoară ca o campanie anuală, globală, celebrată în luna februarie a fiecărui an. Astăzi, peste 140 de țări din întreaga lume sărbătoresc sub sloganul unificator “Împreună pentru un internet mai bun”, invitând toate părțile interesate să contribuie la crearea unui internet mai bun pentru toată lumea, în special pentru copii și tineri. Scopul campaniei este acela de a crește gradul de conștientizare pentru un internet mai bun și mai sigur, în care toată lumea să utilizeze tehnologia nu numai în condiții de siguranță, ci și în mod responsabil, condescendent, critic și creativ. Campania are ca public țintă copiii și tinerii, părinții, profesorii, asistenții sociali, precum și industria, factorii de decizie și politicienii, pentru a încuraja toate mediile să-și canalizeze eforturile și să își asume rolul în crearea unui internet mai bun.

În cadrul alocuțiunii sale, doamna Secretar de Stat a subliniat importanța internetului ca resursă educațională,  importanța igienei și a securității cibernetice, precum și nevoia de conținut digital relevant și cea de validare și verificare a informațiilor din mediul online. A fost adusă în discuție și cooperarea dintre Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și Ministerul Educației Naționale cu privire la inovațiile tehnologice necesare sistemului de învățământ, dat fiind că educația joacă un rol esențial în noua tehnologie. De asemenea, în cadrul intervenției sale, doamna Secretar de Stat a precizat și reglementările importante din acest domeniu, precum Regulamentul General privind Protecția Datelor, Propunerea de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind dreptul de autor pe piața unică digitală, Codul de conduită privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online, Codul de conduită al Uniunii Europene privind dezinformarea și a adus în atenția audienței existența unui ghid elaborat de CERT-RO care cuprinde informații necesare educării  copiilor care navighează online. Respectivul ghid poate fi accesat la următorul link: https://www.comunicatii.gov.ro/wp-content/uploads/2017/12/ghid-CERT-RO-1.pdf.

Skip to content