ddd

smartcity-2

Ghidul Smart City pentru Romania

MCSI a lansat spre consultare publică Ghidul Smart City pentru România (publicat la 2.12.2016), un instrument de evaluare a comunităților și un compendiu de bune practici internaținale, soluții și tehnologii inteligente care, aplicate la nivel local și regional pot transforma comunitățile în orașe inteligente, cu acces liber la produse și serviciide calitate, cu sisteme de sănătate și educație moderne și cu administrații publice transparente, care să guverneze împreună cu cetățeanul. Persoanele interesate pot transmite propuneri și recomandări privind Ghidul Smart City pentru România pe adresele de mail: smartcity@comunicatii.gov.ro, cabinetministru@comunicatii.gov.ro.


De ce ”SMART CITY” ?

Un Oraș Smart (inteligent) însemnă un oraș mai inclusiv și care creează oportunități egale pentru toți. Tehnologia nu este în mod necesar un lux, dimpotrivă s-a dovedit că ne simplifică existența și o face mai puțin costisitoare în multe aspecte. Smart și Tehnologizat înseamnă mai educat, mai sănătos, mai puțin costisitor, mai implicat în tot ceea ce înseamnă procesul de administrație publică, mai multe oportunități pentru mediul de afaceri și cetățean, beneficii care se traduc pe îmbunătățirea calității vieții – o interacțiune mai ușoară și prietenoasă a oamenilor cu orașul, cu mediul, cu semenii și orientat către un viitor susținut de tehnologii inteligente integrate.

Conceptul merge dincolo de relaționarea dintre cetățeni și furnizorii de servicii publice și oferă instrumentele ce încurajează cetățenii să fie mai activi și mai participativi în viața comunității. De exemplu, să ofere un feedback despre starea șoselelor, să adopte un stil de viață mai sănătos sau să participe, ca voluntari, la diverse activități sociale. În felul acesta, un Smart City („un Oraș Deștept”) va fi un loc mai atractiv pentru a locui, a munci și a ne recrea.


Misiune

Smart City este mai degrabă un process continuu care se va desfășura pentru cetățean și împreuna cu acesta și care își propune să transforme fiecare oraș într-o comunitate cu un nivel de trai cât mai ridicat din toate punctele de vedere.

Acțiuni pe termen scurt din partea Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale:
– elaborarea unui ghid de bune practici, modele operaționale, finanțări pentru investitori;
– analizarea și identificarea a 4-5 direcții Smart ce sunt potrivite pentru un oraș, în funcție de nevoi, dimensiuni și probleme.

Pe termen lung, Ministerul Comunicațiilor își propune să devină un permanent canal de comunicare cu părțile interesate, pentru a sprijini astfel de proiecte și inițiative inovative și inteligente.


Dezbatere publică (încheiată)

Ministerul Comunicațiilor lansează Dezbaterea Publică de idei cu tema „SmartCity România”.

În acest context global, de digitalizare a democrației datorată avântului tehnologic și noii revoluții digitale care produce efecte la nivel de individ și societate, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale își propune finalizarea unui Ghid de Prezentare a conceptului de Smart City în România – un compediu de soluții și tehnologii inteligente bazate pe IT&C care aplicate la nivel local și regional, pot transforma comunități în orașe inteligente cu acces liber la produse și servicii de calitate, cu sisteme de sănătate și educație moderne și cu administrații publice transparente care guvernează pentru cetățean și împreună cu acesta.

În vederea promovării și implementării acestui concept, MCSI vă invită să contribuiți direct la acest amplu proces interactiv prin care ideile și soluțiile tuturor cetățenilor și a entităților interesate vor fi preluate și concretizate sub forma primului ghid de prezentare a conceptului de Smart City în România. Așteptăm propunerile și recomandările Dumneavoastră despre cum ar trebui să arate un oraș Smart în România până în 2020, utilizând soluții și instrumente digitale inteligente

Cine poate contribui?

Facem un apel la nivel național către toate companiile mari și mici, mediul academic, asociații din domeniul IT&C, clustere, hub-uri și alți specialiști interesați să ne transmită idei, propuneri și recomandări astfel încât să lansăm acest proiect generos de cooperare și parteneriat între administrația locală și mediul privat.

Așteptăm cu interes ideile Dumneavoastră pe adresa de mail smartcity@comunicatii.gov.ro ori pe rețelele de social media ale Ministerului Comunicațiilor, până la data de 25 iunie 2016. 

AB logo ro

Proiect pilot „Alba Iulia Smart City 2018”

Această inițiativă vine în contextul în care industria TIC din România înregistrează valori crescute de concentrare și dezvoltare, cu o piață de produse și servicii bazate pe tehnologii Smart în continuă creștere.

Acest proiect se va baza pe dezvoltarea de parteneriate public-privat care vor conduce la integrarea lanţurilor valorice din diverse sectoare de activitate la nivel local și regional. Industria de IT&C, asociații, institute de cercetare-dezvoltare, universităţi și nu în ultimul rând voluntari vor lucra împreună la construirea celui mai modern și inteligent oraș din România din punct de vedere high-tech.

Proiectul va fi finalizat în decembrie 2018, odată cu celebrarea centenarului Marii Uniri la Alba Iulia.

2 decembrie 2016, Alba Iulia  – Conferința de lansare oficială a proiectului 

* Agenda evenimentului (.pdf)

15032259_1145210935514091_9017991629006452689_n

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să utilizați următoarele date de contact: albaiuliasmartcity@apulum.rosmartcity@comunicatii.gov.ro, pagina de Facebook a proiectului sau la tel. MCSI: +4 021 400 11 90, fax: +021 311 41 31.


Despre Alba Iulia

Prezentarea geografică a orașului Alba Iulia, date istorice, adrese utile, o hartă interactivă și camere web live vă oferă o cunoaștere mai aprofundată a municipiului.

Patrimoniul municipiului Alba Iulia
Oraşul Alba Iulia şi Cetatea existentă pe teritoriul său reprezintă o destinaţie turistică cunoscută în ţară şi peste hotare mai ales datorită resurselor sale antropice, precum şi unei structuri relativ diversificate a patrimoniului cultural. Alba Iulia dispune de un bogat patrimoniu cultural, fiind înzestrată cu monumente istorice şi de artă medievală, urme din istoria Europei centrale, a României şi a Transilvaniei.

Mai multe informații despre patrimoniul de care dispune oraşul Alba Iulia, pornind de la Lista Monumentelor Istorice publicată de Ministerul Culturii şi Cultelor, găsiți aici: patrimoniu.

Documente utile

Manualul de brand este un set de reguli, recomandări și exemple de folosire a brandului orașului, care au scopul de a menține coerența strategică și vizuală a brandului pe o perioadă de 2-5 ani.

* Strategia de Dezvoltare a Municipiului Alba Iulia 2014 – 2020 – Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (partea I; partea II)

* Planul Urbanistic General Alba Iulia poate fi consultat aici.

Barometrul comunităţii locale 2015 (BCL) este un program de analiză şi suport pentru dezvoltarea locală, ce reprezintă un complex de activităţi de cercetare, de diseminare a rezultatelor lor şi de forme de stimulare a participării civice în Alba Iulia care se desfăşoară conform Protocolului de colaborare dintre Universitatea „1 Decembrie 1918” şi Municipiul Alba Iulia.

* Alba Iulia – Prioritizarea proiectelor pentru perioada 2014 – 2020 (ro / en / youtube): un raport elaborat în urma unei solicitări de asistență adresată de Primăria municipiului Alba Iulia Băncii Mondiale, care va încerca să găsească modul în care propunerile formulate în Strategia de Dezvoltare a orașului, în Planul Urbanistic General și în Agenda de Dezvoltare Locală 2014 – 2020 ar putea fi operaționalizate în mod eficient în cadrul perioadei de programare 2014-2020.