Anunțuri

RO-NET a primit aprobarea Comisiei Europene pentru continuarea finanțării din fonduri nerambursabile

Proiectul RO-NET („Construirea unei reţele naţionale de internet în bandă largă în zonele dezavantajate, prin folosirea fondurilor structurale”), inițiat și implementat de către MCSI, a primit aprobarea  Comisiei Europene pentru continuarea finanțării din fonduri nerambursabile, continuând astfel asistența structurală prin Fondul european de Dezvoltare Regională (FEDR) în conformitate cu obiectivul „convergență” din România. Scopul acestui  proiect este lărgirea sistemului infrastructural de backbone de fibră optică pentru acces la internet de mare viteză în zonele dezavantajate din România, în vederea  generării de creştere economică, pentru acces la educație modernă şi pentru crearea unor noi locuri de muncă.

RO-NET va acoperi peste 700 din cele 2268 de localități identificate ca „zone albe”. Acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane și zonele rurale aducând internetul în bandă largă mai aproape de 130 000 de gospodării cu 400 000 de locuitori, 8 500 de întreprinderi și 2 800 de instituții publice.

Prin implementarea proiectului RO-NET, România beneficiază de fonduri nerambursabile în cotă de 82,7% din valoarea totală a investiției acordate de CE, pentru implementarea rețelelor de comunicații electronice Next Generation Network.

Până acum s-au decontat de la CE aproximativ 22% din valoarea totală, iar stadiul fizic de realizare este de peste 25%, rezultat care s-a atins în mai puțin de două luni de zile. În momentul de față, s-au obținut 470 de autorizații, din cele 725 necesare. Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională a reușit deblocarea aproape în totalitate a procesului de avizare din partea CNADNR și parțial din partea distribuitorilor de energie electrică.

Skip to content