Anunțuri

Participarea ministrului Augustin Jianu la evenimentul „Resilience in the Black Sea Region: Supporting the implementation of the EU Global Strategy on Foreign and Security Policy (EUGS)”.

Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Augustin Jianu, a participat ieri, 28 martie 2017, la seminarul „Construirea rezilienței în regiunea Mării Negre. Sprijinirea implementării Strategiei Globale a Uniunii Europene privind politica externă și de securitate”, deschizând în calitate de invitat special panelul dedicat modalităților de creștere a rezilienței și a securității cibernetice a statelor din zona Mării Negre.

Ministrul Augustin Jianu a semnalat în alocuțiunea sa mai multe direcții de lucru comune, în contextul în care asigurarea securității spațiului cibernetic a devenit o reală provocare într-o lume puternic informatizată și astfel vulnerabilă în fața amenințărilor. Creșterea rezilienței infrastructurilor cibernetice se poate face atât direct, prin mijloace tehnice specifice, dar mai ales indirect, prin identificarea punctelor slabe interne (factorul uman), sau prin armonizarea și completarea legislației în domeniu.

Cyberspace-ul își trăiește practic adolescența, iar paradigma socială suferă schimbări semnificative într-un ritm extrem de alert; tehnologii dedicate explorării spațiului, drone, automobile autonome, roboți, forme noi de interacțiune socială, case inteligente, sisteme financiare, medicale, etc., devin parte a unui întreg flux comunicațional agregat, care depășește orice graniță fizică, și care nu ține cont de limbaj, rasă, culoare, păreri politice sau apartenența religioasă.

„Dezvoltarea cooperarării internaționale prin entități precum OSCE, ONU, dar și operațiunile comune între statele din zona Mării Negre, trebuie să constituie o preocupare majoră a tuturor actorilor implicați în proces, în paralel cu o abordare descentralizată, adaptată noilor provocări hibride în domeniul securității cibernetice”, a declarat Augustin Jianu la finalul seminarului.

Evenimentul „Building Resilience in the Black Sea Region. Supporting the implementation of the EU Global Strategy on Foreign and Security Policy” este organizat la București, de către MAE, în colaborare cu New Strategy Center, Institutul Diplomatic Român și Institutul European pentru Studii de Securitate. El se adresează reprezentanților instituțiilor europene și ai instituțiilor românești cu atribuții în implementarea politicilor privind reziliența, precum și experților din mediile de cercetare și analiză din statele regiunii Mării Negre sau din state europene active în proiecte care vizează regiunea Mării Negre sau Vecinătatea Estică.

Descarca in format PDF

 

Skip to content