Anunțuri

Obiectivul MCSI: combaterea decalajului în materie de dezvoltare a competențelor digitale

                      img_0989 img_0985                     img_0988

Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Delia Popescu, a deschis miercuri, 5 octombrie, cea de-a cincea ediție a expo-conferinței ”Internet & Mobile World 2016”, eveniment desfășurat la Romexpo și dedicat soluțiilor IT și digitale atât în sectorul public cât și în mediul de afaceri.

Ministrul Comunicațiilor a punctat progresele făcute de România în domeniul digital. Astfel, nivelul de acoperire a gospodăriilor prin rețeaua de acces de generație următoare cu viteze de peste 30 Mbps este acum de 72%, similar cu media Uniunii Euopene. Numărul de abonamente de Internet în bandă largă rapidă este printre cele mai ridicate din Europa (63% din abonamentele la rețele fixe de comunicații în bandă largă au o viteză de peste 30 Mbps, spre deosebire de doar 30% în UE). România are rezultate relativ bune în privința absolvenților din domeniile științei, tehnologiei și matematicii, 1,7% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 20-29 de ani deținând o diplomă în aceste domenii.

”Cu toate acestea, România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în domeniul digital. Nivelul scăzut al competențelor digitale și al încrederii utilizatorilor pare a fi o piedică în calea dezvoltării economiei digitale a țării. Companiile românești ar trebui să exploateze mai bine avantajele oferite de rețelele de socializare, de comerțul online și de aplicațiile de tip cloud. Ponderea utilizatorilor care interacționează cu autoritățile publice a crescut, dar este, în continuare, cea mai scăzută din Europa”, a susținut ministrul MCSI.

În consecință, obiectivul de combatere a decalajului în materie de dezvoltare a competențelor digitale reprezintă un subiect prioritar pentru Guvern în cadrul Strategiei Naționale Agenda Digitală pentru România 2020 și este esențial pentru competitivitatea economiei naționale.

”Chiar dacă pentru România obiectivele ambițioase europene în domeniul digital ar putea să implice dificultăți de ordin financiar și administrativ, trebuie avute în vedere beneficiile pe termen mediu și lung. Obiectivul final al Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională este acela de a oferi un nivel de trai ridicat cetățenilor pentru ca aceștia să aibă competențele digitale necesare pentru a putea beneficia de diverse servicii electronice interconectate și multilingve care să le îmbunătățească viața de zi cu zi, precum e-guvernare, e-justiție, e-sănătate, e-transport etc.”, a subliniat ministrul Delia Popescu.

La pavilionul Romexpo, au fost prezenți peste 130 de expozanți din domenii diverse, precum: infrastructură, securitate, device-uri, IoT (Internet of Things), digital marketing, e-commerce, software pentru business și soluții cloud.

Skip to content