Anunțuri

Nivelul de conștientizare a utilizatorilor de Internet trebuie crescut în contextul noilor atacuri cibernetice

COMUNICAT DE PRESĂ


Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Lucian Șova a deschis luni, 30 octombrie 2017, lucrările celei de-a 7-a Conferințe internaționale anuale la nivel înalt – „Noi provocări globale în domeniul securității cibernetice”, organizată de Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).Lucian Șova a declarat că asigurarea securității cibernetice este fundamentală în creșterea încrederii în serviciile digitale și că țara noastră trebuie să își consolideze rolul ca lider regional în securitate cibernetică, prin sprijinirea statelor din regiune pentru construirea capacităților cibernetice.

„Cetățenii și companiile trebuie să conștientizeze pericolele de la fiecare pas din punct de vedere cibernetic. Pentru România este o provocare importantă să contribuie la dezvoltarea unei piețe a securității cibernetice, iar, odată cu implementarea Directivei NIS (Network Internet Security), acest lucru se va întâmpla. Trebuie să contribuim activ la crearea unei piețe corecte care să consolideze securitatea cibernetică. CERT-RO va juca un rol mai activ la nivel național pentru ca România să devină lider regional în acest domeniu”, a spus Lucian Șova. Ministrul a adăugat că își propune o dezvoltare a capabilităților CERT-RO de a preveni, reacționa și analiza incidentele de securitate cibernetică, de a sprijini sectorul privat în dezvoltarea activităților economice, dar și de a încuraja inovarea în domeniu.

Conferința internațională anuală la nivel înalt despre noile provocări globale în domeniul securității cibernetice este organizată în contextul incidentelor de securitate cibernetică cu impact semnificativ asupra companiilor, autorităților și cetățenilor și demonstrează cât de importantă este securitatea sistemelor informatice pentru buna funcționare a economiilor naționale, dar și a pieței unice digitale.

Tot astăzi, ministrul Lucian Șova a avut o întâlnire cu Mariya Gabriel, comisarul european responsabil pentru economia și societatea digitale, aflată într-o vizită la București. Cei doi au vorbit despre susținerea proiectelor comune pe care România și Comisia Europeană le au în domeniul securității cibernetice. Ministrul Lucian Șova a precizat că una dintre prioritățile României, în perspectiva preluării presedinției Uniunii Europene, va fi securitatea cibernetică.

Mariya Gabriel a subliniat că sunt necesare proiecte concrete cu impact foarte mare asupra cetățenilor și încurajează țările membre UE să colaboreze pentru că numai așa vor face față provocărilor din mediul virtual.

Ministrul Lucian Șova și responsabilul CE pentru Societatea Digitală s-au întâlnit și cu vicepremierul Marcel Ciolacu.

Skip to content