Anunțuri

Ministrul Bogdan Cojocaru, întâlnire pe tema High Performance Computing, la Ministerul Cercetării și Inovării

În decursul zilei de 28 martie 2018, domnul Petru Bogdan Cojocaru, ministrul comunicaţiilor şi societăţii Informaţionale (MCSI), împreună cu doamna Maria-Manuela Catrina, secretar de stat, au participat la o întâlnire de lucru, la Ministerul Cercetării şi Inovării (MCI).

Întrevederea a avut ca temă identificarea următorilor pași în implementarea proiectului Euro HPC. Domnul Nicolae Burnete, ministrul cercetării și inovării, și domnul Ciprian Preda, secretar de stat, au dat dovadă de deschidere și implicare în ceea ce privește realizarea acestui țel comun. Unul dintre obiectivele proiectului Euro HPC este acela de a sprijini financiar și material crearea următoarei generații de infrastructură de calcul și date de înaltă performanță. Concret, se dorește ca, până în 2020, să avem cel puțin două computere pre-exascale, și să atingem performanța exascale completă până în 2023.
Al doilea obiectiv este definirea planurilor de testare HPC și pentru aplicații big data care vor utiliza aceste supercomputere în scopuri științifice, industriale, precum și pentru administrația publică.

Aderarea României la această inițiativă europeană este necesară pentru menținerea țării noastre în cursa economică aferentă unei ere a super-vitezei informaționale. Participarea țării noastre la această inițiativă demonstrează seriozitatea României și angajamentul său nu numai față de partenerii europeni și NATO, dar și față de menținerea aspectelor ce țin de competitivitate – stimularea forței de muncă autohtone specializate în domeniul TIC, asigurarea unui cadru pentru cercetare de înaltă calitate și dezvoltarea unei economii puternice, care să valorifice deplin accesul rapid la informații rezultate prin procesarea datelor foarte variate, în cantități foarte mari.