Anunțuri

MCSI: Cadrul Național de Interoperabilitate, lansat în dezbatere publică

Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională a elaborat Cadrul Național de Interoperabilitate, în vederea implementării Strategiei Naționale privind Agenda Digitală pentru România 2020, document elaborat în conformitate cu normele actuale ale cadrului european de interoperabilitate.

Cadrul Național de Interoperabilitate (CNI) își propune să direcționeze sectorul public spre maximizarea beneficiilor și reducerea sarcinii costurilor derivate din toate investițiile tehnologice, prin introducerea unor instrumente IT&C flexibile, care să fie reutilizabile și interoperabile.

Cadrul Național de Interoperabilitate va asigura nu doar transferul informațiilor pe suport electronic între autoritățile și instituțiile publice, ci și între acestea și cetățean, respectiv, mediul de afaceri. Această măsură va avea două efecte așteptate: pe de o parte scăderea sarcinii administrative, iar pe de altă parte, scăderea timpului alocat de cetățean și mediul de faceri pentru obținerea serviciilor publice.

Totodată, interoperabilitatea poate conduce la o furnizare mai eficientă a serviciilor publice către cetățeni și companii prin facilitarea dezvoltării serviciilor de tip one stop shop și prin scăderea costurilor pentru administrația publică, companii și cetățeni.

Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională supune consultării publice acest document, în vederea elaborării formei finale, care urmează  a fi  aprobată de Guvernul României. Propuneri și recomandări pot fi transmise pe adresa de mail: cni@comunicatii.gov.ro.  

Documentul integral poate fi consultat aici.

Skip to content