Anunțuri

Secretarul de Stat, Maria – Manuela Catrina, la Reuniunea Consiliului Ministerial Transporturi, Telecomunicații și Energie de la Bruxelles

COMUNICAT DE PRESĂ


Secretarul de Stat, Maria – Manuela Catrina, a participat în 4 decembrie 2017, la Bruxelles, alături de miniștrii europeni de telecomunicații, la ultima reuniune a Consiliului Ministerial Transporturi, Telecomunicații și Energie (TTE), componenta Telecomunicații din timpul Președinției Estoniei a Consiliului UE.

Accesul și transferul datelor fără caracter personal, interoperabilitatea,  disponibilitatea datelor în scopuri de control reglementar sunt aspecte extrem de importante pentru garantarea succesului noilor măsuri, discutate la Bruxelles, la lucrările Consiliului Ministerial Transporturi, Telecomunicații și Energie.

Secretarul de Stat a evidențiat în cadrul dezbaterii cât de importantă este cooperarea cu Consiliul UE și cu celelalte state membre în vederea punerii în aplicare a normelor care să permită tuturor cetățenilor și companiilor europene să beneficieze mai ușor de accesul la bunurile și serviciile online pe teritoriul întregii Europe fără discriminări nejustificate, în special din motive geografice. Pentru a asigura succesul noilor măsuri este important ca autoritățile competente să își poată exercita dreptul de acces la date, indiferent unde sunt stocate sau prelucrate în Uniunea Europeană.

”Susținem măsurile care pot crea un mediu digital sigur stimulând utilizarea frecventă a noilor aplicații cum ar fi cloud computing, lucru care ar facilita intrarea pe piețe noi. În acest sens, trebuie să instituim un mecanism clar și transparent de cooperare între autoritățile europene competente”, a subliniat Maria-Manuela Catrina.

Pe lângă libera circulație a datelor, Consiliul de Miniștri au purtat discuții cu privire la conectivitatea rețelei 5G și noul Cod European al Telecomunicațiilor.