Anunțuri

Întrevederea dintre ministrul Augustin Jianu și directorul Centrului de Excelență NATO pentru Apărare Cibernetică de la Tallinn, dl. Sven Sakkov

Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Augustin Jianu, s-a întâlnit vineri, 7 aprilie 2017, la sediul MCSI, cu directorul Centrului de Excelență NATO pentru Apărare Cibernetică (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence – CCDCOE) de la Tallinn, Estonia. Domnul Sven Sakkov a fost prezent la București, în perioada 6-7 aprilie 2017, pentru o vizită de lucru și întâlniri cu reprezentanți ai instituțiilor cu responsabilități în domeniul securității cibernetice.

În cursul discuțiilor, ministrul Augustin Jianu a subliniat prioritățile mandatului său, respectiv creșterea gradului de alfabetizare digitală, dezvoltarea infrastructurii de comunicații în bandă largă și a serviciilor digitale, unde de o importanță majoră regăsim serviciile destinate e-guvernării. Estonia are un număr de aproximativ 300 de astfel de servicii de e-guvernare aflate în folosința curentă a populației.

Un punct important al întâlnirii a fost subiectul legat de dezvoltarea serviciilor digitale aferente celor 36 evenimente de viață, ce se află în acest moment pe lista de priorități a Guvernului, alături de alte demersuri privind implementarea Strategiei naționale privind Agenda Digitală, măsuri care răspund direct și intuitiv nevoilor cetățenilor.

O altă temă importantă de discuție a fost cea a securității cibernetice, tema fiind abordată în context global, european și național. A fost abordata actualizarea strategiei de securitate cibernetică precum și armonizarea legislativă, cu măsuri adecvate unui nivel comun de securitate a rețelelor și a sistemelor informatice din toată Uniunea Europeană (directiva NIS).

Întrevederea, considerată de ambele părți drept foarte bună și extrem de productivă, s-a finalizat cu invitația domnului Sven Sakkov, adresată ministrului Augustin Jianu, de a vizita Centrul de Excelență NATO pentru Apărare Cibernetică de la Talinn, Estonia.

Skip to content