Anunțuri

Forumul „Digital Romania – Industry 4.0”

cover-mcsi

Guvernul României a organizat astăzi la Palatul Victoriei, Forumul „Digital Romania – Industry 4.0”, eveniment la nivel înalt la care au participat: Klaus Iohannis – Președintele României, Dacian Cioloș – Premierul României, Gunther Oettinger – Comisarul European pentru Economie și Societatea Digitală, Delia Popescu – Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Dragoș Tudorache – Ministrul Afacerilor Interne, Costin Borc – Viceprim-ministrul României, reprezentați ai administrației centrale alături de reprezentați ai domeniului IT&C din România.

Cea de 4-a revoluție industrială, tema acestui eveniment, are la bază ca factor determinant utilizarea potențialului datelor. Aceasta presupune ca mediul științific, sectorul industrial și autoritățile publice românești să utilizeze din ce în ce mai mult aplicațiile cloud computing pentru a avea acces la infrastructuri de date europene, mondiale, esențiale în desfășurarea activităților lor.

Este deosebit de important ca cetățenii români și companiile să aibă acces la infrastructuri de date și la servicii bazate pe cloud computing deoarece acestea asigură competitivitatea în economia digitală. În egală măsură, este important ca accesul la infrastructurile de date să se facă în condițiile unui nivel ridicat de securitate, de portabilitate a datelor și de interoperabilitate.

Agenda europeană în domeniul digital este una extrem de aglomerată.  În cursul acestui an Comisia a lansat, în contextul Strategiei Europene privind Piața Unică Digitală, o serie de propuneri legislative și non-legislative care vor genera modificări majore în modul în care trăim, învătăm, lucrăm, interactionăm între noi și ne dezvoltăm.

Apreciez că aceste propuneri sunt deosebit de importante pentru protejarea intereselor economice colective ale consumatorilor români, pentru îmbunătățirea accesului la bunuri și servicii online în Europa, pentru eliminarea discriminării geografice nejustificate, pentru asigurarea unor condiții de concurență echitabile pentru actorii de pe piață și stimularea investițiilor în rețelele în bandă largă de mare viteză, pentru eliminarea suprataxelor de roaming și pentru abordarea eficientă a spectrului radio.

România a declarat susținerea fermă a priorităților Comisiei deoarece digitalizarea este viitorul societății și al economiei noastre și presupune un proces complex la care toți trebuie să ne adaptăm. Obiectivul nostru este să stabilim cadrul necesar pentru ca cetățenii și companiile românești să aibă încredere în serviciile publice electronice și să aibă acces la acestea într-o manieră facilă și permanentă.

În acest fel, nu numai că vom îmbunătăți serviciile și vom reduce costurile, dar vom eficientiza procesele de lucru și vom dezvolta o comunicare activă, transparentă și eficientă între cetățeni/întreprinderi și autoritățile publice.

Implementarea rapidă a 5G și trecerea la Societatea Gigabit sunt o necesitate și nu o opțiune. România trebuie să fie ambițioasă pentru a recupera decalajul digital față de alte țări dar și pentru a le oferi cetățenilor și întreprinderilor sale acces la infrastructura de ultimă generație, astfel încât să beneficieze de serviciile și aplicațiile inovatoare și să fie competitive.

România a depus eforturi deosebite pentru a dezvolta proiecte ambițioase precum RO-Net, GovIt Hub, Cyber Crime, participarea la exerciții europene de securitate cibernetică pentru a testa mecanismele de cooperare şi procedurile operaţionale în cazul unor crize majore de securitate cibernetică. Obiectivul final al acestora este ca fiecare cetățean și fiecare întreprindere din România să fie din ce în ce mai integrate în societatea digitală și să aibă posibilitatea de a beneficia de avantajele Pieței Unice Digitale, mai ales în materie de servicii transfrontaliere cu valoare adăugată.

Competitivitatea economiei românești va fi îmbunătățită deoarece este creat cadrul adecvat astfel încât întreprinderile să se dezvolte cu ușurință, să se extindă la nivel național și nu numai și să concureze cu noii jucători de pe piață care-și bazează activitatea pe internet.

Participarea amplă la acest eveniment și diversitatea domeniilor din care provin distinșii invitați demonstrează foarte clar că digitalizarea economiei și a societății românești este un proces activ/dinamic care angrenează sectorul TIC, industria, cercetarea, sectoarele economice, mediul academic, societatea civila, organismele de protectie a consumatorilor. Acest proces se fundamentează pe aportul pe care România dorește să-l aibă la definitivarea Pieței Unice Digitale, dar și pe măsurile aprofundate puse în aplicare pentru promovarea concurenței, stimularea investițiilor în infrastructura TIC, protejarea intereselor consumatorilor, consolidarea securității cibernetice și a rezilienței infrastructurilor”, a susținut Delia Popescu în cadrul evenimentului de astăzi.

 

După deschiderea oficială a Forumului Internațional România Digitală, ministrul Delia Popescu a avut o întâlnire de lucru cu Comisarul european pentru economia și societatea digitală, domnul Gunther Oettinger, iar la finalul acesteia, cei doi oficiali au susținut declarații comune.

14937131_1206652662714196_1732476813_n

Skip to content