Anunțuri

Ghiseul.ro extins prin Access Point eDelivery

Platforma digitală prin care pot fi achitate online taxele și impozitele locale și centrale pentru persoane fizice, Ghiseul.ro, trece la nivelul următor prin interconectarea Access Point eDelivery, care permite instituțiilor publice naționale și europene să facă schimb de informații. Astfel, după un an de zile în care au fost dezvoltate componentele software necesare, proiectul inițiat de Agenția pentru Agenda Digitală a României, instituţie aflată în subordinea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, este în prezent la etapa de teste, în condiții de funcționare.

De acum înainte, Ghiseul.ro, care are activi peste 340.000 de utilizatori, contribuie semnificativ la îmbunătățirea calităţii vieţii. Prin proiectul Access Point eDelivery pot fi primite informații de la orice sistem din administrația publică, ce vor fi furnizate mai departe utilizatorilor săi. De asemenea, vor fi păstrate în contul personal al plătitorului dovezile de plată, care pot fi imprimate în orice moment, sistemul transmiţând și primăriilor borderouri zilnice de plată validate de către bănci. Acest model poate fi replicat şi la nivel european, cu orice sistem similar Ghiseul.ro din statele membre ale Uniunii Europene.

Digitalizarea este o prioritate atât pentru Comisia Europeană, cât şi pentru noi ca stat, motiv pentru care întreaga echipă guvernamentală lucrează la atingerea acestui obiectiv. În ceea ce priveşte activitatea desfăşurată în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, dar şi în instituţiile aflate în subordine, pot spune că se fac progrese majore pentru schimbarea modalităţii de interacţiune a cetăţeanului cu autorităţile, folosindu-ne de avantajele aduse de transformarea tehnologică. Un astfel de exemplu este serviciul Access Point eDelivery, pe care noi l-am dezvoltat în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene, pentru care urmează să fie elaborate  protocoale standard de comunicare între sisteme”, a declarat Petru Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Proiectul Access Point eDelivery utilizează tehnologia actuală pentru a interconecta Ghiseul.ro cu toate sistemele informatice utilizate de administrație, dar și cu platformele de internet banking sau aplicațiile de mobile banking. Mai mult, ar putea fi transmise informații despre taxe, amenzi, notificări, autorizații, ajutoare sociale, răspunsuri la notificări, totul într-un cadru integrat, unitar, modern, ce poate fi ulterior interconectat cu servicii echivalente din alte țări ale Uniunii Europene”, a declarat Liviu Stoica, preşedintele Agenția pentru Agenda Digitală a României. 

Practic, după realizarea unui protocol de colaborare între autoritățile române și franceze, de exemplu, un cetățean român ar putea vedea în Ghiseul.ro taxele pe care le are de plătit pentru proprietăți deținute în Franța, amenzi de circulație sau alte datorii publice, inclusiv metodele de plată sau chiar plata direct online.

Având în vedere că proiectul Access Point eDelivery  poate asigura interconectarea dintre instituţiile române şi structurile similare din statelor membre ale Uniunii Europene, reprezentanţii Agenției pentru Agenda Digitală a României, cu susţinerea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, au organizat astăzi, 12 iunie, un eveniment de informare cu privire la facilităţile aduse de noul sistem.

Proiectul Access Point eDelivery este realizat de Agenția pentru Agenda Digitală a României, din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în parteneriat cu ARIES Transilvania, CertSIGN și Indeco Soft, cu sprijinul Asociației de Plăți Electronice din România. Valoarea acestuia este de 371.010 de euro, fiind cofinanțat de Comisia Europeană, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei.

Skip to content