Anunțuri

Comunicat presă – EOSC 28.01.2019

În data de 28 ianuarie 2019 a avut loc prima întâlnire a European Open Science Cloud Governance Board (EOSC). Reuniunea a avut loc în București, fiind găzduită de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Informatică – ICI. Desfășurându-se în cadrul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, evenimentul a reunit peste 50 de delegați din statele membre UE și țările asociate la programul-cadru european pentru cercetare și inovare Orizont 2020. România a fost reprezentată de doamna secretar de stat, Maria-Manuela Catrina, din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale și de domnul secretar de stat, Ciprian Preda, din cadrul Ministerului Cercetării și Inovării.

European Open Science Cloud este o inițiativă lansată de către Comisia Europeană la 6 mai 2015, odată cu adoptarea strategiei privind piețele unice digitale, scopul principal fiind acela de a oferi comunității științifice o bază de stocare a datelor. Inițiativa promovează cele mai bune practici de identificare și accesibilitate globală a datelor (FAIR data), ajută la abordarea problemelor privind drepturile de autor (DPI) și de confidențialitate a datelor, permite replicabilitatea mai ușoară a rezultatelor și limitează pierderile de date, contribuie la clarificarea modelului de finanțare pentru generarea și conservarea datelor. EOSC se va dezvolta ca o infrastructură europeană de date destinată în principal comunității științifice, urmând ca după anul 2020 să fie deschisă și către sectorul public și cel industrial.

În cadrul întâlnirii s-au conturat patru perspective de dezvoltare a inițiativei EOSC: corelația dintre EOSC și inițiativele naționale, cadrul de reglementare, capacitatea de adaptare a EOSC la cerințele internaționale și acordurile strategice cu alte inițiative, cadre și structuri ale Comisiei Europene precum Europa Digitală, Public Sector Information, European High-Perfomance Computing, Electronic Data Interchange.

În cadrul alocuțiunii sale de deschidere, doamna secretar de stat, Maria-Manuela Catrina, a prezentat prioritățile președinției pentru sectorul digital, punând accentul pe inițiative precum competențe digitale, inovare și noi tehnologii, susținerea implicării femeilor în domeniul ICT, securitate cibernetică. De asemenea, discursul a inclus și o scurtă prezentare a evenimentelor organizate de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale pe durata președinției României la Consiliul Uniunii Europene. În încheierea alocuțiunii sale, Secretarul de Stat i-a asigurat pe participanții prezenți la reuniune de sprijinul deplin în demersurile viitoare ce vizează derularea primei fazei de dezvoltare a inițiativei EOSC, stabilită în perioada 2019-2020.

Skip to content