Anunțuri

Comisia Europeană a lansat o Agendă cuprinzatoare a noilor competențe pentru Europa

Astazi, 10 iunie, Comisia Europeana a lansat o Agenda cuprinzatoare a noilor competente pentru Europa. Documentul tratează și problema dezvoltării competențelor digitale. Scopul Agendei este acela de a asigura că formarea și aptitudinile potrivite sunt disponibile cetățenilor UE, astfel încât aceștia să fie pregătiți pentru locuri de muncă de bună calitate unde își pot valorifica potențialul lor în calitate de cetățeni încrezători și activi. Aceasta va stimula, în opinia COM, gradul de angajare, competitivitatea și creșterea economică în Europa.

Ministrul Marius Bostan a declarat: „Creșterea nivelului de alfabetizare digitală, a competențelor și a incluziunii, alături de cercetarea, inovarea și transformarea digitală a intreprinderilor sunt esențiale pentru atingerea obiectivului Comisiei de definitivare a Pieței Unice Digitale și pentru competitivitatea și creșterea economică a Europei. Pentru aceasta trebuie asigurată infrastructura necesară dezvoltării competenţelor ICT, deci furnizarea de acces la internet şi îmbunătățirea calității procesului de învățare în vederea dobândirii de aptitudini ICT.” 

În jur de 70 de milioane de europeni nu dispun de abilități adecvate de citire și scriere și chiar de mult mai puține competente digitale. Acest lucru îi pune la risc de șomaj, sărăcie și excluziune socială . Pe de altă parte, un număr mare de europeni, tineri de înaltă calificare, au locuri de muncă nepotrivite pentru talentul, pregatirea și aspirațiile lor. În același timp , 40% dintre angajatorii europeni raportează că nu pot găsi oameni cu aptitudinile potrivite pentru a se dezvolta și inova. În cele din urmă, prea puțini europeni au spirit antreprenorial și competențe pentru a începe propria afacere și pentru a se adapta la evoluția cerințelor pieței forței de muncă.

Comisia invită statele membre, partenerii sociali, industria și alte părți interesate să lucreze împreună pentru a:

-îmbunătăți calitatea și relevanța formării abilităților

-dezvolta abilități mai bune, mai vizibile și comparabile

-îmbunătăți inteligența în materie de abilități și a capacitatii de informare pentru a alege o carieră mai bună.

Mai multe detalii aici.

Sursă foto: csreurope.org

Skip to content