Astăzi s-au implinit 100 de ani de la inființarea Companiei franco-romane de navigație aeriană, CFRNA, prima companie internațională de transport aerian din Europa și din lume.
Cu această ocazie, la Aeroportul Internațional București Băneasa – “Aurel Vlaicu”, a fost dezvelită o placă memorială, in prezență unor oficiali romani, în cadru restrâns, din cauza restricțiilor impuse de măsurile în vigoare impuse de pandemia COVID 19
Placa a fost amplasata pe monumentul inaugurat la Aeroportul Băneasa în 1923, la un an de la deschiderea liniei aeriene internaționale Paris – București – Constantinopole și la trei ani de la înființarea CFRNA.
CFRNA a operat zboruri comerciale de pasageri pe ruta Paris – Strasbourg – Nurnberg – Praga – Viena – Budapesta – Arad – Belgrad – București – Constantinopole.
Compania Franco – Română de Navigație Aeriană a stat la baza înființării ulterioare a companiilor AIR FRANCE și TAROM.
Prezentăm discursul rostit de Secretarul de stat Dragos C.L. PREDA la acest eveniment:
“ Marcăm azi în condiţii complexe şi complicate, datorate bătăliei purtate de către noi toţi pentru viaţă împotriva unui inamic neaşteptat şi puternic, 100 de ani de la fondarea Companiei de navigaţie aeriană franco-română-CFRNA, prima mare linie de transport aerian internaţional din Europa şi din lume.
A fost fructul iniţiativei generoase a reprezentanţilor celor două naţiuni aliate şi victorioase în Marele Război, diplomatul Nicolae Titulescu şi generalul Maurice Duval, părinte al aeronauticii franceze, în momentul în care Areopagul de la Paris decidea nu numai Pacea, dar şi noua configuraţie geo-politică a relaţiilor internaţionale. În cadrul lor cooperarea economică-comercială bi- şi multilaterală, dezvoltarea legăturilor (a comunicaţiilor) între cetăţenii europeni, între aceştia şi cetăţenii de pe celelalte continente urmau să contribuie la progresul şi bunăstarea tuturor.
Din avântul, curajul şi aspiraţiile înaintaşilor noştri, ale zburătorilor de atunci, din rândul cărora nu îl putem omite pe locotenentul de aviaṭie Pierre Claret de Fleurieu, primul director al Companiei, sau Albert-Louis Deullin, unul din aşii faimoasei escadrile a „Berzelor”, ca şi pe susţinătorul îndrăzneţului proiect tânărul bancher român Aristide Blank, şi al multor altora (piloţi, tehnicieni, mecanici etc) am putut înregistra acest moment remarcabil din istoria aviaţiei mondiale pe care îl comemorăm cu mândrie acum în ziua de 23 aprilie, Ziua Sf. Mare mucenic Gheorghe, unul din cei mai veneraţi ai creştinismului de pretutindeni, purtător al Biruinţei şi vestitor al reîntoarcerii la zilele senine de pace, azi ocrotitor şi al Forţelor Terestre ale Armatei române.
De atunci au trecut o sută de ani, timp în care transporturile şi comunicaţiile au cunoscut o tot mai amplă şi accelerată dezvoltare, graţie ştiinţei şi inovaţiilor tehnologice, cooperării internaţionale. În prezent, la început de secol XXI şi de mileniu II, în epoca societăţii informaţionale globale, tehnologiile de vârf modifică constant şi rapid Spaţiul-Timp al modului în care oamenii, produsele muncii (mărfurile) şi mesajele lor comunică. Implicaţiile acestora la nivelul individidual, în plan social, cultural, al însuşi modului de a trăi, ca şi mai ales asupra raporturilor strategice între state şi între acestea şi societăţile multinaţionale sunt resimţite la scara întregii planete.
Iată de ce avem datoria de a milita pentru găsirea de soluţii eficiente care să permită, pe de o parte, un acces larg la beneficiile revoluţiei tehnologice, iar pe de altă parte menţinerea unui echilibru al vieţii (al calităţii vieţii).
În cadrul acestui efort general cooperarea între naţiuni, între România şi Franţa, alături de celelalte state ale UE, dobândeşte o semnificaţie aparte. Iar tradiţiile îndelungate, precum colaborarea aeronautică în domeniul transporturilor şi comunicaţiilor, constituie un argument fundamental.
Închei scurta mea intervenţie prin a adresa, în numele Domnului Ministru Lucian Bode şi al meu personal, mulţumiri respectuoase tuturor autorităţilor şi persoanelor care au contribuit la realizarea mini evenimentului de astăzi, respectând toate prevederile legale impuse de decretul prezidențial și de ordonanțele militare aferente stării de urgentă generată de criza COVID19.
Exprim, în acelaşi timp, mulţumiri cordiale Ambasadei Franţei și Excelenței sale Doamna Ambasador Michele RAMIS care și-a exprimat salutul cordial și regretul că dat fiind situația prezentă nu a putut celebra în persoană acest moment istoric. I-am promis Excelenței sale ca imediat ce starea de fapt va reintra într-o normalitate vom organiza un eveniment aniversar adecvat.
În mod special, ţin să felicit pe Domnul ing. Alexandru Bartoc pentru gândul său neobosit şi iniţiativele de promovare a aviaţiei româneşti şi a colaborării româno-franceze.
APR.
2020